Trettondagssegling

En kompakt nyårshelg gav en något sen start på den obligatoriska “trettondagjulseglatsen” som brukar ske mellan nyår och trettonde. Prognosen för söndag till onsdag förebådade sol, måttliga ostliga vindarkompletterat med kyla. Det senare var lite nervöst då dieselvärmaren hade visat tendenser på önskan om julledighet den med under den sista decemberseglatsen. Packade därför ner en extra värmare ifall om att….

Med ostliga vindar på 10-12 m/s vid passage av Marstrandsfjorden blev däcket väl isbelagt med en förrädiskt hal yta. Stor försiktighet fick anammas vid tilläggning. Förtöjningstamparna i ankarboxen bråkade även dessa då de blivit blöta och ville inte riktigt forma sig till knaparnas utseende. Vi vet väl om detta att tampar skall förvaras torrt – men minnet är kort.

Morgonljus över Käringön

Tillgången på el är avgörande för val av hamn speciellt med tveksam tillgång till dieselvärme. Käringön blev som många andra gånger ett av målen. Med tillgång till el så fungerade givetvis dieselvärmaren ypperligt och den stängdes därefter aldrig av.

DSC_0011

Natten mot onsdagen som tillbringades på Dyrön, blev kall med dryga -8C. Trots en välvilligt inställd värmare (totalt ca 2-3 kW) och igenbommad förpik sjönk temperaturen inne till +16C. Det blev lite ytterligare kylslagen stämning då juniorhockeyfinalen sändes i 12an och att boxerkortet glömts hemma. “TV4” borde inte få några sändningsrättigheter på idrott över huvud taget.  Det fick bli Beckfilmen “Mannen på taket” i stället.

Om än att det var kallt under dessa mellandagar så hade vi sol helatiden och en stadig ostlig vind om ca 10 m/s…således en perfekt seglingstripp.

Dessutom kunde vi konstatera att musfällorna, totalt 6 till antalet och vittjade med diverse läckerheter alltifrån Polly till ost, var tomma. Musjakten förklarades därför som avslutad.