Inredningsdetaljer

Toalett “backventil”

Ett relativt bekant problem för många med “vatten” som rinner tillbaks till toaskålen och i värsta fall skvalpar över kanten vid segling. Detta löste vi med en extra avstängningsventil på slangen i direkt anslutning till toan. Har fungerat utmärkt och innebär att man kan hoppa över ett och annat byte av backgummiventilen i toaletten.

Ny duschblandare på toalett

Egentligen är väl benämningen dusch något överdriven. Men det blev helt ok efter det att vi monterat en schuntventil på varmvattnet och en riktig termostatblandare. Det fungerar mycket bra till en bråkdel av tidigare vattenförbrukning.

Kryddhylla

En liten kryddhylla av fyra träbitar och fyra stumpar kromade kopperrör som rörläggarn bistog med. Hålfräs, borrmaskin och sandpapper i lämplig kombination.

Integrering av sophållare i träinredet.

Sopbehållare i ett skåp innebär att man alltid måste resa sig upp och öppna skåpet. En nära placering med öppen översida innebär att man alltid blir av med soporna snabbt. Om hygienpanik utbryter kan man ju alltid montera ett lock med gångjärn mot skottet. Måtten är gjorda så att det passar att sänka ner en vanlig sophållare i plast.

En extra bokhylla för båtpärmarna.

En extra hylla dubblade mängden papper som fick plats. Lite fick estitiken ge vika för att en pärm skulle gå in på djupet…

Diodlampor i salongsspotlights samt extra spotligts under skarndäck.

Har provat ett antal olika lampinsatser och kan konstatera att kvaliten och ljusfärgen varierar. Dessutom tål de inte blixtnedslag. Köpte till slut varmvita från diodhuset.

Under skarndäck satte vi led för utanpåliggande montage från Klas Olsson. Drar endast en Watt och står oftast på under nattseglingarna.

Lite rörigt blir det under tiden man pillar med eldragning. Fick delvis demomtera taket i salongen för att dra kabel mellan de olika sidorna i båten. Men det var det värt. Mysfaktorn ökade betydligt. 

Kylboxbelysning

Att under nattseglingarna gå ner och rota i kylen och inte hitta vad man söker var frusterande. Monterade därför belysning från ovan samt en extra led i kylem med rörelsevakt.

TV

Att installera en TV tog emot. Men det kan komma till nytta regniga och blåsiga dagar.

 

 

 

Köpte ett rea-paket på netonnet för 1800 spänn inklusive antenn och förstärkare. Effektbehovet är ca 30 W vilket är ok.  Vid ådyrkan viks TV ut och blir synlig från soffan. En ram runt TVn gör att den kan täckas in och skyddas mot stekos.

 

Placerade den chikanerande antennen under radarn mitt på masten. Om man har tur syns den inte då. Det är ju inte helt opportunt att medge att man tittar på TV då och då.   Mottagningen fungerar utmärkt halvvägs upp…..

 

 

Fotogenlampa i salongen

Fotogenlampan har farankrats i bordet med vanliga “gardinspiraler”. Här måste erkännas att det var hustruns ide.  

Kedjan till rufftaket är ett hundkoppel som inköptes på Läsö

Idag skulle jag satsa på en dyrare modell med mer konstant låga. Denna lampa kräver ständig passning och justering

”Centraldammsugare”

Då vi är flera delägare och turas om är det viktigt att vid skifte enkelt kunna städa. Därför monterades en fast dammsugare i båten med ett uttag för en flexslang som når ut till båtens alla skrymslen. Det vor väl en överdrift att säga att det är en fröjd att städa men detta underlättar.