Planerade projekt

Att äga en båt är ett livslångt projekt. Varje år upptäcker någon nya saker som kan förbättras. För tillfället finns följande önskemål om förbättringar.

Fryssäkra bottenventiler

Om det nu finns några sådana. Skall  göra lite tester med de självdränerande ventilerna. Tanken är att vända dom “upp och ner” och hälla på glykol från ovan. Ofta sjunker glykolen ner i botten vid “dålig omröring” och skulle då även fylla kulan. Kombinerat detta med lite normal “luftblåsning” vid stängning leder förhoppningsvis till ett fryssäkert utförande.

Nya roderlager

Har redan bytt roderlager för att få bort glappet men glapp finns kvar både kring hjärtstock och i säte.Det är lätt att byta roderlager. Glöm bara inte att få tillräcklig höjd över marken för rodret så det kan sänkas ner helt och hållet. Mät avståndet mellan durk och skorv invid hjärtstocken. Detta är vad som krävs.

Trebladig foldingpropeller

Har man en gång erfarigt skillnaden mot en tvåbladig i dragkraft och mot en fast trebladig i motstånd vill man gärna ha en propeller med båda fördelarna. Men det kostar….

Sittbrunnskapell

Vi har idag en liten kineshatt som fungerar som både sol och regnskydd. Funderar på att bygga om med någon form av fast båge för antennmontage, fler solcellspaneler odyligt. I så fall blir det ju ett kapell av något slag. Har dock inte sett några snygga diskreta fasta bågar. Det kanske bara blir ett kapell med vanliga bågar som vinklas bakåt i nedfällt läge.

Roderrenovering?

Fukt i rodret kan man ju leva med tills man skall ta upp båten och munusgrader uppkommer kring rodret…. Kanske behövs det en totalrenovering inom sin tid. Jag har haft vatten i rodren i alla de tidigare båtarna jag haft. Lite plastpest finns det även i rodret men med en kniv och lite plast fixas en blåsa lätt.

Flexiteak i sittbrunnen

Orginalteaken som utgörs av teak på plywood innebär att plywooden ruttnar när vatten väl tränger in. Limmat med PUR lim ett antal gånger men det börjar bli svårt att få det att sitta kvar.