ISITEEK i sittbrunnen

Bavaria bygger med teak limmat på plywood vilket innebär att när fogen släpper in vatten runt teaken så ruttnar plywooden underifrån. Problemet blir värre allteftersom. Vi har limmat ner plywooden i flera år med PUR lim vilket härdar ihop med vatten. Vatten finns det gott om under teaken så det var inge problem. Men till slut finns inget material kvar.

Mallade upp ytorna i sittbrunnen med hjälp av en transparant byggfolie. Denna är tillräckligt styv och man klipper lämpligen små hål i folien som man tejpar ner mot underlaget. Då undviker man att mallen rör sig under tiden man ritar ut kantlinjen.

Vi valde att fuskteak på rulle (plast kallas det visst) som man limmar till önskad storlek och sen renskär. 1 rulle täcker ca 1 kvadratmeter. Så det gick åt 2 rullar till bänkarna som är årets projekt. Andra rullen var dock böjd. Trots värmning i ugn så var den omöjlig att limma med raka nåter. Skickade in foton till leverantören och fick då en ny rulle hem. Snyggt hanterat.

Plockade hem bänkluckorna så att det i varm kontrollerad miljö gick att öva i god arbetsställning.

 

Ett gott tips är att köpa ett multiverktyg med skärblad som skär bort limmet mot underlaget när man tar bort den gamla teaken. Har länge haft ett dyrt Fine-verktyg som kostade ett par tusenlappar. Givetvis brände motorn och arbetet stannade upp. Köpte en ny på Clas Olsson för 264:- !!!!!!!! som fungerar precisk lika bra.

Innan plattorna slutligt skars till kontrollerades formen på plats. Ofta krävs lite justering i hörnen så att fogen runt plattan blir jämntjock.

 

Nu inväntas varmare väderlek så att limning kan ske. Nästa år skall durken bytas…..