Elvinsch till genua och stor

Inköp

Första ålderdomstecknet med lätt anfåddhet efter att ha rullat in seglen resulterade i inköp av en elektrisk 40 Lewmarvinsch som fick ersätta den aktre “spinnackervinschen”. Blocket är en fantastik affär. Efter en del förhandlande med plånboken fattades beslutet om inköp. Lite slumpartat var att vi vi första sökningen Hittade en begagnad elvinsch utlagd på blocket. Denna betingade ca 1/2 priset gentemot en ny.

Installation

En hel del mätande fick göras för att motorn skulle få exakt rätt vinkel i längsled. trots detta krävdes att motorn fick sänkas mer ca 5 cm. Detta gjordes genom att montera längre skruv med distanser både mellan vinsch och “monteringsplatta” och mellan elmotorn och monteringsplattan. Trots detta var det ett “himla pill” med att montera och dra åt skruvarna ovan vinschmotorn i toppen av sittbrunnssargen. Mycket trång blir det. Lade mig på rygg i bänken och jobbade i blindo. OBS – viktigt att man är två så kamraten kan dra upp dig ur bänken efteråt! Gled ner fint akter om anarspelet som är monterat i bänken. Klarade med nöd och näppe att ta mig därifrån ensam.

Manöverering

Numera rullas genuan lätt in utan ansträngning. Även storen rullas in via vinschen då evighetslinan till storen är så låg att den når till denna aktre vinsch.  Strömbrytaren sitter i nivå md durken så att inrullning kan ske med fottryckning. Linan till genuan lindar upp sig sjäv i en 8a på sittbrunnsbänken