Nya Ruffluckor

Ersatt 4-delad nedstigningslucka med ruffdörrar

Som original satt en 2-delad lucka som man inte kunde stuva undan utan blev liggande framme. Alltid i vägen. Dessa ersattes direkt av en 4-delad luka där luckorna gick att staplas i nedrekant till 1/4 höjd.Det enda som krävdes var två vertikala kilar så att luckbredden blev lika på luckans hela höjd. En framgång.

Men det var alltid lite öppnande och stängande av luckor bara man snabbt skulle ut. Så det fick bli ett par dörrar.

 

 

 

Först skulle valet mellan teakram eller aluminiumram göras. Det blev en kompromiss med teak utvändigt och en spegelram av aluminium invändigt. Den senare omsluter akrylglaset så att det i princip inte går att bryta sönder dörrarna.

Sen var det bara att malla upp öppningen med wellpapp och sen hem och bygga i en varmt garage. Tidsåtgången var blygsam med endast 5-6 timmar effektiv arbetstid. Mesta tiden gick åt för att hitta lämpliga dimensioner på aluminuimlisten så bruttotiden blev betydligt längre.

Hörnen i underkan lämnades obearbetade då rundningen skulle passa durkens rundning både i uppställt och i stängt läge.

Tjockleken på akrylen är 6 mm och passar till en standard spegellist som finns att köpa hos glasmästarn. Lite pillit blev det att flytta över det ursprungliga lucklåset men det funkar. Tre händer skulle varit bra vid montaget men med lite tejpning blev det nästan bra.

Låsningen kompletteras med en U-formad aluminiumprofil som läggs över båda dörrarna. Teaken innebär att dörrarne smälter in bra mot teakdurken.