24 timmars Tromber och åska

Sydliga vindar med prognos om omslag till NV 10-12 under morgonen gjorde valet lätt. Dock var sydvindarna svaga de första timmarna under kvällen. Vi saknade en spinnaker. Men efter ett tag ökade vinden och vi gjorde hyfsad fart norrut i en vackert stjärnklar natt. Vi rundade nådde Väderörarna vid 4 snåret och genade ut mot västpricken kilen mellan de månbelysta norra öarna. Samtidigt med rundingen av kilen närmade sig en åskfront från norr med häftiga ljussättingar på natthimlen.

Vindvridet åt nordväst lyste med sin frånvaro. Dock sträckte vi precis söderut utanför Väderöbod. 6-7 knop på loggen men endast 3-4 knop på GPSen. Motströmmen var häftig och det gick trögt söderut. I gryingen utanför soten beskådade vi en tromb ett par sjömil norr om oss. Sen kom en ny tromb denna gång 1/2 sjömil öster om oss som gick ner i vattnet och piskade upp lite “hav i luften”.

Vi kryssade söderut mellan åskbyarna och klarade oss helt från regn under förmiddagen. Vinden vred mot sydost och avtog. Under eftermiddagen kom ett åskväder rätt över oss med påtagligt vatteninnehåll. Det positiva vara att båten blev avspolad och vinden vred åt nord.

Totalt blev det 120 distans som omräknat blev ca 95 sjömil.

24 2015 höst