2-8/1 Juleseglats

Efter att ha installerat den nya värmaren stack vi iväg på den obligatoriska 13 dags julseglingen som löper mellan nyår och 13e jul. Nyår firas i familjens hägn….Prognos om sydliga blida vindar med omslag till nordliga kalla vindar med snö. Kom iväg på sydvinden och kom i skymningen till Marstrand i lätt duggregn. Nästa morgon stod en frisk nordan på med snö och – 7C. Det blev en arbetsdag i båten. Nästa dag kom vridet till NO och vi sträckte i strålande sol, fast fortfarande väl under -5C, till Käringön där vi tajmade den lokala kvällsmiddagen på Ökrogen. Nice….med varm öl. Värmaren har hittills gått klockrent utan avbrott…..något lurt är det för det kan ju inte funka direkt? I kylan så hade hamnar med el förtur. Grundsund är en sådan hamn och det blev en kort seglats dit med en eftermiddagspromenad till Stockevik och åter.

Vackra lugna färgpaletter efter nattens snö
Vackra lugna färgpaletter efter nattens snö

Sen styrdes kosan söderut då man lovat vindomslag i slutet av veckan till sydlig, dvs motvind. Att gå för motor ger marginell naturupplevelse.

Lugnt och tyst. Inte ett enda motorljud så långt örat hörde.
Lugnt och tyst. Inte ett enda motorljud så långt örat hörde.

Det blev Dyrön som sista natthamn där man förtjänstfullt hade lämnat strömmen på på piren och anvisat ett swish-nummer så man kunde göra rätt för sig.

Söndagens hemfärd bjöd på SV vind om drygt 10 m/s men vi sträckte från Sillesund och till Björkö. Detta stopp för tankning innan hemmahamnen var befogat då värmaren gått drygt 150 timmar i ett stäck med en total förbrukning om ca 50 liter. Men det blir varmt och gott med temperaturer kring 20C inne i båten som sjunker till 15C under dagseglingarna  då värmaren gick på lägsta effekt 1500W. Ett skäligt pris för komfort. Ett mycket positivt värmartest. Och den var mycket tystare än vår gama Webasto som i och för sig inte var högljud men denna Heatonixen hördes nätt och jämt från utsidan även om man stod 2 m från avgasutblåset.