2-3/9 24 timmars med furlexhaveri

Årets 24-timmars utlovade Sydlig vind vridande till väst med regn under natten. Och så blev det. Vinden ökade efterhand och blev till slut frisk.

Seglad rutt där Ramskär söder om Koster rundades.
Seglad rutt där Ramskär söder om Koster rundades.

Seglingen var odramatisk i SV-ig vind ca 8-12 m/s norrut. I medströmmen loggade vi stadigt mellan 6 och 10 knop. Givetvis skulle en tanker runda Brofjorden angöring 47 samtidigt. Vi kikade på AISen och kom fram till att han var större och valde därför att väja. Ca 20 minuter förlorades här.

Sjön växte till slg under natten och det var inte självklart att gå över grundflaken på 5-8 m  söder om Ramskär vid rundningen. Men det gick bra….

Vid rundningen rullade vi in genuan då vi skulle få segla dikt bidevind i färden söderut mot Väderöarna. Vi rullade in för mycket och fick inget vidare drag i sjöarna som var lite emot. Problemet var bara att Furlexen inte gick att rulla ut. Den hade gått isär och hade fastnat där.

Seglade upp i sjölä av Väderöarna och gick fram och hoppade på rullen som behaga ge oss ett varv till i färden söderut. Farten blev väl kanske 1 knop lägre med en något mindre genua än önskat. Full stor och 2 m genua blir inte optimalt.

Totalt bled vet 155 sjömil som omräknat gav en distans om 126 sjömil. Faktiskt den näst bästa noteringen vi gjort. Med den gamla maxi 95 har vi tidigare seglat 131 sjömil netto.