16/6 Bytt storfall – i grevens tid

Man skall ha tur ibland. Under 24-timmars då vinden under kvällen sakta ökade uppemot 8 m/s började storen sakta sjunka och “vecka sig” nedanför profilen. Det kan då bli lite svårt att rulla in storen då mastliket inte är vertikalt. Inför kommande revning (inrullning) under natten skulle vi i god ordning sträcka upp mastliket. När vi gick upp i vind och skulle vinscha hem lite på fallet small det till! Fallet gick av men storseglet föll inte ner i alla fall.

Brustet storfall

Som tur var skedde brottet på rätt sida om “skotråttan”.  1 dm åt andra hållet och seglingen hade fått genomföras för bara genua. Nu slackade vi lite mer på skotet och akterstaget och sträckte fallet för hand. Allt frid och fröjd igen men det blev tydligt att orginalfallet från 97 inte var att lita på och dessutom blivit lite kort. Nytt fall blev ordnat och blev dessutom betydligt stummare. Man kan nog inte alltid hävda att man kan hänvisa till historien hela tiden, “det har ju hållit hittills”. Byt i tid!